2023-12-11 13:25:57

Obavijest o zabrani korištenja pirotehničkih sredstava

OŠ Janka Leskovara

Dragutina Kunovića 8, Pregrada

 

Obavijest o zabrani korištenja pirotehničkih sredstava

Poštovani roditelji!

Upozoravamo Vas na neprihvatljivost korištenja pirotehničkih sredstava.  Djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupovina i korištenje pirotehničkih sredstava niti u prisustvu roditelja. Prema Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, uporaba pirotehnike nije dozvoljena ni pod kojim uvjetima za djecu do 14 godina.

Prema školskom Kućnom red unošenje i upotreba bilo kakvih oblika pirotehnike je strogo zabranjeno u  školu te je škola u slučaju donošenja i upotrebe pirotehnike dužna postupati u skladu s Pravilnikom o pedagoškim mjerama. Prema Protokolu o postupanju škole u kriznim situacijama  škola je dužna obavijestiti policiju i Centar za socijalnu skrb o donošenju i upotrebi pirotehničkih sredstava u školi. Ujedno ako imamo saznanja o korištenju pirotehnike izvan škole (upotreba petardi na stanici, nakon škole i sl.) također smo obavezni kontaktirati roditelje i obavijestiti nadležne službe.

Kad se aktiviraju takva pirotehnička sredstva, razvija se temperatura i do 700 stupnjeva, što može dovesti do izuzetno jakih opeklina i posljedica koje zahtijevaju dugotrajno i komplicirano liječenje te mogu ostati za cijeli život invalidi.

Apeliramo na roditelje da ne kupuju  i ne dozvoljavaju djeci upotrebljavanje pirotehničkih sredstava.

 

                                                                                                                                                                                             Ravnateljica: Zdravka Žiger, prof., v.r.


Osnovna škola Janka Leskovara Pregrada