preskoči na sadržaj

Osnovna škola Janka Leskovara Pregrada

Login

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Tražilica
SIGURNO SURFANJE

Priloženi dokumenti:
HT memory brosura preview.pdf

Projekt ATS2020

HUMANITARNA UTRKA

   

PROJEKT " Od srca srcu"

 

PLAN EVAKUACIJE I SPAŠAVANJA

Matična i područne škole

Informacije za roditelje

 

 

Natječaji

Učenje na daljinu

GLAZBENA OLIMPIJADA

                          

"Budi rješenje-recikliraj"

      Erasmus+K2

"Ein Koffer voller Märchen reist durch Europa"

"Code Name Robot"

JELOVNIK

Zalogajček

 

e-Dnevnik

Šk.g. 2021./2022.

PRAVILNICI

UPISI U PRVI RAZRED

                                                                          

UPISI U SREDNJU

NATJECANJA

Priloženi dokumenti:
Instalacija Bazen.odt

 

I ove školske godine naša škola sudjeluje u međunarodnom projektu pod imenom Projekt Šafran (The Crocus Project). Ovaj projekt je pokrenula Irska zaklada za obrazovanje o Holokaustu, a u našoj zemlji surađuje s Javnom ustanovom Spomen područje Jasenovac. U projekt se svake godine uključuju škole iz cijeloga svijeta.

Projekt na opipljiv način upoznaje mlade ljude s temom Holokausta i podiže svijest o opasnostima  diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti. Uključivanje djece u sadnju lukovica i promatranje cvijeća kako raste potiče kontinuirano učenje o važnosti tolerancije i poštovanja.

Irska zaklada za obrazovanje o Holokaustu (Holocaust Education Trust Ireland) opskrbljuje škole lukovicama žutog šafrana koje se sade u jesen u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece koja su umrla u Holokaustu.

Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću. Nositelji ovog projekta su učenici osmih razreda koji pohađaju INA - Projekt Šafran, pod vodstvom učiteljice Povijesti Mirjane Vrančić. U petak, 16. studenoga 2018.g. učenici su sa svojom učiteljicom posadili lukovice žutog šafrana u obliku Davidove zvijezde. Očekujemo da naši šafrani niknu krajem siječnja i početkom veljače, otprilike u vrijeme Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust, 27.siječnja.

 

 

                                      Sjećanje na Holokaust

 27. siječnja obilježavamo Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti. Povodom toga dana učenici osmih razreda istražili su temu Holokausta te su svoje istraživanje prikazali na plakatu i prezentirali ga na satu Povijesti. Vrlo je važno da nikad ne zaboravimo ta strašna vremena u europskoj povijesti između 1933. i 1945. godine te trajno upozoravati na neprihvatljivost ekstremizma i isključivosti.

Učenici koji sudjeluju u Projektu Šafran uredili su pano u auli škole i tako odali počast žrtvama Holokausta te ujedno prezentirali naš projekt. Obilježavanje ovoga dana i sadnja lukovica žutog šafrana samo su neke od aktivnosti vezane za navedeni projekt koji na zanimljiv način upoznaje mlade ljude s temom Holokausta te podiže svijest o svim oblicima diskriminacije i predrasuda. Šafrane smo posadili 16. studenoga, a učenici svakodnevno promatraju njihov rast te s nestrpljenjem očekuju da se pojave prvi žuti cvjetovi.

 

 

 

preskoči na navigaciju